Tarih: 29 / Nisan / 2024 //Sayfa hit sayısı:  4586   

Pyrenopeziza brassicae
Karnibahar Yaprak Lekesi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Pyrenopeziza brassicae Sutton & Rawl fungal hastalik etmeni olup, Crucifer (kolza, karnibahar, lahana, turp) familyasina ait bir çok bitkide açik ya da beyaz yaprak leke hastaligina neden olmaktadir. Hastalik etmeni daha önceki sezondan kalan bitki artiklari üzerinde kis gibi olumsuz kosullari geçirmektedir. Bu bitki artiklari üzerinde fungal etmen seksüel devresini geçirir ve bunlar üzerinde apotheciumlarini (1 mm' den daha küçük üreme organi) üretirler. Apothesium içerisinde meydana gelen askosporlar ise baharin uygun iklim kosullarinda ascus organlarindan serbest birakilir ve rüzgar ile yeni infeksiyon yerlerine tasinirlar. Sporlar rüzgar yardimiyla 1 kaç km uzakliga kadar tasinir ve yeni olusan yapraklarda infeksiyonlarini meydana getirirler. Enfeksiyon yerlerinde tekrar konidi olarak adlandirilan sporlarini da üretir ve hizla rüzgar ve yagmur siçramalari yardimiyla tüm bitkiyi ve yakin çevresindeki bitkileri hastalik etmeni kaplayabilir. Hastaligin yasam döngüsü Elma ve Armutlarda hastalik yapan Kara Leke hastaligina benzemektedir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Infektelenen bitkiler normal bitkilerden biraz farkli olmaktadir. Bazilari bir hale kusatilmis sari bir lekeyi meydana getirken, digerleri sadece leke olarak görülmektedir. Bazi bitkilerde ise bu lekeler farkedilebilir bir hale ile kusatilmis siyah, mor ya da kirmizi lekeleri meydana getirmektedir. Nemli havalarda lekeler fungusun havli misel dokusu ile kaplanmaktadir. Bitkiler siddetli infeksiyonlarda solar ve günesten yanmis gibi karekteristik görünüm almaktadir.





Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Crucifer familyasina ait yabanciotlar tarladan temizlenmeli ve onlar ile ciddi mücadele programi uygulanmali.
2. Tarlada ya da bahçede kalan bitki artikarinin temizlenmesi hastaligin kontroluünde en önemli kültürel tedbirlerin basinda gelmektedir. Bu yüzden bitki artikari tarlada birakilmamali ya da derin bir sürüm yapilarak toprak altinda birakilmalidir. Yine bu bitki artiklari bir kimyasal ilaç kullanilarak ilaçlanabilir.
3. Bitkilerin üzeri su tutmayacak sekilde ekim islemleri yapilmalidir. Bitkilere üstten sulama yapilmasida durdurulmalidir. Sulama suyu toprak seviyesinde yapilmali, yaprakalrin islakligi engellenmelidir.
Kimyasal mücadele
Hastlik etmenine karsi organik fungisitler tavsiye edilmekte, fakat bu fungisitler hastaligin yayilmasini engellerken infektelenmis dokulardaki fungal etmene etki yapmamaktadir. Bu hastaliga karsi fungusun gelisimini engellemek için hafta içerisinde 1-2 uygulama olacak sekilde süt (içilebilir süt) tavsiye edilmekte, fakat benim bu konuda fazla bilgim yoktur. Ama bu uygulama denenebilir.
Y
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Pyrenopeziza brassicae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net